Λεπτόποδα Χίου

Γνωρίστε τον τόπο μας
100_1255

Στην βόρεια πλευρά του νησιού, 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, χτισμένα ανάμεσα στα βουνά της Αμανής και του Πελινναίου, βρίσκονται τα Λεπτόποδα. Το χωριό είναι χτισμένο σε έδαφος βραχώδες και κατωφερικό, ανάμεσα σε δυο χειμάρρους, του Πετρόγουρνου και του Τσιγρίλη, οι οποίοι χύνονται στο χείμαρρο της Γαλατούς.

Προέλευση ονομασίας του χωριού
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Η μία αναφέρει ότι Λεπτόποδα σημαίνει τόπος που έχει λεπτά (γυμνά) και άγονα πεδία (πεδιάδες), στην πραγματικότητα όμως πεδιάδες δεν υπάρχουν στο χωριό αφού οι πέτρες είναι περισσότερες από το χώμα, αλλά υπάρχουν μικρές επίπεδες εκτάσεις (αναπαυτήρια). Μία άλλη εκδοχή, τοποθετεί την Αριούσια πεδιάδα, την περιοχή όπου έβγαζε τον ξακουστό «αριούσιο οίνο», στο βουνό Λεπέτυμνον (Λέπτυμνο) από το οποίο εικάζουν ότι προέκυψε η παρεμφερής ονομασία Λεπτόποδα. Μία τελευταία αναφέρει ότι στη Χίο ήρθαν διάφορες φυλές από την Πελοπόννησο, τη Βοιωτία και άλλες περιοχές, κάτι το οποίο πιθανολογείται από τα ονόματα των χωριών της Χίου, π.χ Ελάτα από την Ελάτεια Βοιωτίας, Λεοντόποδα (Λεπτόποδα) από το Λεόντιον της παλαιάς Ιωνίας (Αχαΐας) ή από τη Λεοντάρνη (πόλη της Βοιωτίας).

Λεπτόποδα, ένα αρχαίο χωριό
Τα Λεπτόποδα, όπως και όλα τα χωριά της βόρειας Χίου, είναι πολύ παλιά και η ιστορία τους χάνεται στο βάθος του χρόνου. Αυτό φαίνεται από την αρχιτεκτονική του χωριού (στοές – σκεπαστά με καμάρες), τα μεσαιωνικά κύρια ονόματα (Σταματινή, Ευαγγελινή και άλλα) καθώς και την αρχαία ρίζα του γλωσσικού ιδιώματος των κατοίκων και τα άφθονα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού θεωρείται ο τρόπος χτισίματος των σπιτιών, τόσο κοντά το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζεται εξωτερικό τείχος. Τα σοκάκια είναι πολύ στενά και περνούν κάτω από στοές, τους σκεπαστούς. Η είσοδος των σκεπαστών σε ορισμένα σημεία, στολίζεται από μια καλοχτισμένη, τοξωτή είσοδο (καμάρα). Πάνω από τους σκεπαστούς είναι χτισμένα σπίτια.

Αυτά είχαν πολύ μικρά παράθυρα και ορισμένα μάλιστα, τα μέσα σπίτια, δεν είχαν καθόλου, για το λόγο αυτό είχαν μια τρύπα στην οροφή, τον ανηφορά, απ” όπου έπαιρναν λίγο φως. Πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, οι στέγες του χωριού από τα Αλώνια ή τα Ρασίδια έμοιαζαν σαν ένα συνεχόμενο χωματένιο δώμα.

Τα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων της περιοχής των Λεπτοπόδων εντοπίζονται στον αυχένα που είναι χτισμένο το χωριό και συγκεκριμένα στην περιοχή η οποία αρχίζει από το Τσόμπο και καταλήγει στην παραλία ανάμεσα στα Αγιάσματα και τους Αγίους Πάντες, όπου ορθώνεται το κάστρο των Απολίχνων ή Ωριάς ή Οβριάς.

Αξιοθέατα του χωριού
Στο χωριό ανήκουν πολλά εξωκλήσια, μεταξύ αυτών ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην περιοχή Χειμωνιό, η Παναγιά η Μεσοπεντηκοστή στην περιοχή των Τιλιμένων και απέναντι ακριβώς ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Νικόλαος Χρυσοβελώνηδων και ο Προφήτης Ηλίας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των παραπάνω είναι τα αρχαία κοιτάσματα που βρέθηκαν γύρω από αυτά τα εξωκλήσια αυτά, τα οποία μαρτυρούν την αρχαία τους προέλευση. Στα Λεπτόποδα υπάρχει εκκλησία, πρόσφατα ανακαινισμένη, αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου η κατασκευή της οποίας χρονολογείται περίπου στο 1400 μ.Χ ενώ η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Από το 2006, στα Λεπτόποδα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Πρόκειται για έναν χώρο εξαιρετικής αισθητικής που σκοπό έχει την ανάδειξη της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο πετρόχτιστες αίθουσες κάθε μία από τις οποίες φιλοξενεί μία συγκεκριμένη σειρά εκθεμάτων, που παρουσιάζουν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού στην καθημερινότητα τους σε παλαιότερες εποχές.

Το όμορφο ορεινό χωριό των Λεπτοπόδων αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο όπου αξίζει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στα σκεπασμένα από στοές πλακόστρωτα σοκάκια του, τις καμάρες, τις παλιές βρύσες, το σχολείο, την πλατεία γνωστή ως »Έμπολο”, την εκκλησία της Παναγίας της Δεσποίνου με το δέντρο της γνώσης στην είσοδό της, το παραδοσιακό καφενείο του χωριού καθώς και το λαογραφικό μας μουσείο!