Επαγγελματική ζωή

ΕΛΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Κύρια απασχόληση των κατοίκων των βορειοχώρων, μέχρι το 1821 ήταν η κτηνοτροφία. Αναφέρεται επίσης ότι η Χίος είχε μεγάλη παραγωγή σε τυριά. Οι ελιές καλλιεργήθηκαν περισσότερο στα βορειόχωρα μετά την επανάσταση. Ως τότε, η Χίος έκανε εισαγωγή λαδιού από τη γειτονική Μυτιλήνη. Οι ελιές του χωριού ήταν χονδρολιές. Τα δέντρα έμενα ακλάδευτα και ήταν […]

Στα χρόνια της σκλαβιάς

Η μεγάλη απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, η έλλειψη συγκοινωνίας και το ορεινό και δύσβατο έδαφος ήταν οι κυριότερες αιτίες της απομόνωσης του χωριού και γενικότερα όλων των βορειοχώρων. Τα Λεπτόποδα ειδικά βρίσκονται ξεκομμένα από τα χωριά της Αμανής και του Πελινναίου. Σε όλα τα χωριά της Αμανής, εκτός της Βολισσού επικρατούσε μεγάλη φτώχεια, […]

Τροφή

Η κυριότερη τροφή των κατοίκων του χωριού ήταν κυρίως όσπρια. Τις επίσημες μέρες έτρωγαν κρέας κατσίκας, ρίφια (ερίφια) και κοτόπουλα. Το λιτό τραπέζι συμπλήρωνε το χωριάτικο ψωμί και το ντόπιο κρασί. Ένα ακόμη ντόπιο παραδοσιακό ποτό, ήταν η σούμα, την οποία έβγαζαν με απόσταξη (ξεράκισμα) από σύκα ή τσίπουρα. Παλαιότερα έβγαζαν σούμα και από τα συκάμινα, […]