Αγιάσματα

Ένας επίγειος,παραλιακός παράδεισος..
1

 

Πολύ κοντά στα Λεπτόποδα, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τη Χώρα του νησιού και μόλις 15 από τη Βολισσό, βρίσκονται τα Αγιάσματα. Τα Αγιάσματα, όπως και όλο το τοπίο που τα περιβάλει, παρουσιάζουν μια σπάνια και ιδιαίτερη ομορφιά. Τα κοντινά χωριά Λεπτόποδα, Κέραμος, Αφροδίσια και Εγρηγόρος είναι χτισμένα κατά αμφιθεατρικό τρόπο, ανάμεσα σε πευκοδάσος, με σπιτάκια από τοπική πέτρα.

Πρόκειται για μία παραθαλάσσια περιοχή με άγρια και πολύ σπάνια ομορφιά, που μπορεί να μαγέψει τον καθένα και παρά την απομακρυσμένη, από τα υπόλοιπα χωριά, θέση της, έχεις πιστούς επισκέπτες, κυρίως από την Άνοιξη και μετά. Η παραλία των Αγιασμάτων αποτελείται από χοντρή άμμο και τα νερά της είναι κρυστάλλινα, ενώ κάποιες φορές οι βόρειοι άνεμοι προκαλούν κύματα μεγάλου ύψους. Η βόρεια κατεύθυνση της ακτής δικαιολογεί τα μεγάλα κύματα της θάλασσας και τα μεγάλα βότσαλα της παραλίας. Η διαδρομή μέχρι την παραλία, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και πλούσια βλάστηση, είναι όμορφη όλες τις εποχές του κόσμου.

Η περιοχή διαθέτει ιαματικές πηγές που αναβλύζουν κοντά στην παραλία, τα νερά παρουσιάζουν θερμοκρασία έως και 70 βαθμούς Κελσίου! Εκεί άλλωστε οφείλουν και την ονομασία τους, στα άγια αυτά νερά που αναβλύζουν από τη γη. Οι κάτοικοι αναφέρονται στις πηγές ως αγίασμα και σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιοτέρων άναβαν σ’ αυτό κεριά. Ήταν δε αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Ελένης, στο όνομα της οποίας, κατά την παράδοση, υπήρχε αφιερωμένος ναός.

Σε παλαιότερες δεκαετίες λειτουργούσαν στην περιοχή μεταλλεία αντιμονίου. Με μια προσεκτική ματιά στα τριγύρω βουνά, μπορεί κανείς να διακρίνει τα απομεινάρια των μεγάλων στοών και των εγκαταστάσεων των εταιρειών που είχαν την εκμετάλλευσή τους.

Οι πηγές συνίστανται για ασθενείς που έχουν παθήσεις όπως αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες. οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, περιφερικές νευρίτιδες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, αγγειοπάθειες και παθήσεις ενδοκρινολογικού κύκλου. Στα ιαματικά νερά των Αγιασμάτων χρησιμοποιούνται επίσης εκχυλίσματα φυτών και λαδιού μαστίχας με σκοπό την προώθηση καλλυντικών από μαστίχα, το ευεργετικό και πολύ ωφέλιμο για την υγεία, προϊόν του νησιού.

Τα Αγιάσματα είναι γνωστά για τα ιαματικά τους λουτρά, οι εγκαταστάσεις των οποίων περιλαμβάνουν υδροθεραπευτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που λειτουργούν κάθε χρόνο από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στην περιοχή θα βρείτε, εκτός των παραπάνω, και ταβέρνα και καφετέρια. Η περιοχή έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και κεντρίζει το ενδιαφέρον των πιο ψαγμένων ταξιδευτών!